Zitabiografen & Folkets bio

ZITABIOGRAFEN

Zita, Biografen Zita eller Zita Folkets Bio, är en art-house-biograf under flagg av Folkets Bio. Biografen öppnade 1913 under namnet Vinter-Palatset och 1930 döptes om till Rita och är Stockholms äldsta i drift. Den enda ursprungliga utsmyckningen som finns kvar är de gyllene amorinerna i stuck som flankerar filmduken, högt uppe under taket.

Repertoaren är kvalitetsfilmer som har svårt att hitta till de stora biografkedjorna. Zita är även en viktig biograf för många av Stockholms filmfestivaler året runt.

Läs mer om Zitas långa och rafflande historia här!

FOLKETS BIO 

Folkets Bio är en idéburen kulturorganisation som drivs av kärlek till filmen och biografen. Vi tror på filmens kraft att ge både insikt och utsikt och Folkets Bios filmer och biografer är en förutsättning för mångfald i filmutbudet i hela landet.

Folkets Bio startade 1973 med en liten visningslokal på en bakgata i Stockholm. Idag är vi Sveriges enda kvalitetsfilmskedja med distribution av film från hela världen, svensk lång-, dokumentär- och kortfilm och barnfilm för alla åldrar och 18 biografer med 30 dukar, från Luleå till Malmö.

Folkets Bio är en medlemsorganisation och biograferna drivs av lokalavdelningarna. Centralt bedrivs filmdistribution, filmlogistik och filmpedagogisk verksamhet. Alla organisationens delar samlas under Riksföreningen Folkets Bio.