
13 mar Källkritikens dag 13 mars 2025
Filmföreläsningen Demokrati, propaganda och sociala medier har uppdaterats för att spegla de senaste utvecklingarna i ett komplext klimat. Idag använder över 98% av eleverna i högstadiet och gymnasiet sociala medier dagligen. Välinformerade medborgare är viktiga för en demokrati och idag spelar de sociala medierna in i den bild vi får av världen.
Kartan fortsätter att ritas om i högt tempo. De största sociala medier-aktörerna har olika strategier för att hantera ansvaret för det enorma informationsflödet på plattformarna. Tankar om vad yttrandefrihet innebär och vilket ansvar som ska tas för desinformation, hat och påverkanskampanjer går idag isär. Å ena sidan, den positiva potential för demokratin med att alla kan uttrycka sig, nå ut och inte minst, mötas. Å andra sidan, ett klimat online som bidrar till en polarisering och en misstro till samhället, medierna och varandra.
Aktörer går i olika riktningar. I Australien kommer i år en åldersgräns på 16 år för flera sociala medier. I USA tas steg mot mindre strikt innehållsmoderering och friare regelverk på Facebook och Instagram. EU har en lagstiftning som syftar till att ge medborgarna visst skydd online, denna anklagas av vissa för att vara en form av censur. Det finns samtidigt många exempel på att de sociala medierna används för spridning av hat och att de även används vid rekrytering och radikalisering av unga till våldsbejakande och kriminella grupper och nätverk. Med trollfabriker sprids desinformation snabbare än förr. Därtill kommer alla nya möjligheter att skapa fotorealistiska syntetiska bilder och klipp som gör det svårare att skilja på fejkat och dokumentärt material. Varken postproduktion eller bildbehandling är något nytt, men verktyg har aldrig varit så lättillgängliga som idag.
En genomgång av dagens komplexa situation, med historiska jämförelser, ryms inom Zitas Filmpedagogers orientering kring friheter, rättigheter, lagstiftning, media- och informationskunngihet, källtillit/källkritik. Vad kan vi göra för att skydda oss från odemokratiska krafter? Vad fungerar bra och vad behöver vi se upp med? Hur ska unga idag kunna bli källkritiska på sociala medier?
För gymnasiet rekommenderar vi även Film & samtal med aktuella Hacking Hate. I Simon Kloses prisbelönta dokumentär får vi följa en grävande journalist som blottlägger högerextremt hat och påverkanskampanjer som unga kan komma i kontakt med via sociala medier idag. Läs mer om filmen här.
Kontakta oss gärna på filmpedagogerna@zita.se så hjälper vi dig att hitta den aktivitet och det upplägg som passar bäst för just din klass!